AMxTechgirl interview

Interview: You can’t be, what you can’t see, over vrouwelijke rolmodellen in de Tech- en IT en wat het platform DevelopHer daaraan bijdraagt.

Er werken ruim vier keer zoveel mannen als vrouwen in de Tech- en IT-sector. Is dat een probleem? Dat denken wij wel. Deze branches kunnen niet meer zonder diversiteit, niet meer zonder vrouwen. Dat er zo weinig vrouwen uiteindelijk in een technische baan terechtkomen (en blijven) zorgt voor meerdere problemen. Om te beginnen is er een gigantisch tekort aan personeel. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het effect van diversiteit écht werkt voor een betere productiviteit op de werkvloer. Meer vrouwen, maar ook meer etnische diversiteit, zorgt voor slimmere teams en succesvollere organisaties. De stereotypering rondom Tech- en IT, evenals de representatie van vrouwen in deze sector en daarmee het missen van rolmodellen, speelt een grote rol in het wel, of in dit geval niet snel kiezen voor de Tech-sector. 

Wat ons betreft de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Daarom hebben wij, AM Connect, voorheen actief onder de naam Ambitieuze Meisjes en TechGirl onze handen ineen geslagen. Samen hebben we de missie om vrouwen te versterken op het gebied van technologie en lanceren daarom samen DevelopHer: een platform waarop technologie meer bereikbaar wordt gemaakt voor vrouwen. Een plek waar op een leuke en toegankelijke manier leert hoe je zelf aan de slag kunt binnen het digitale werkveld. DevelopHer is er daarnaast ook voor ondernemers, om ervoor te zorgen dat ze hun eigen bedrijf/website kunnen bouwen, of genoeg kennis vergaren om de juiste partij te kiezen voor de samenwerking.

Tijd om kennis te maken met de founder en projectleider van DevelopHer en te ontdekken waarom de samenwerking tussen deze partijen nou zo’n goede is.

Hi, hallo! Vertel ons: wie zijn jullie?

A: Hoi! Mijn naam is Anke Horstman. Ik ben 32 jaar oud en ben inmiddels al heel wat jaren werkzaam als website bouwer en tech journalist. Je kunt me ook wel kennen als ‘TechGirl’ achter het platform TechGirl.nl. En nu dus ook als founder van DevelopHer.nl. Ik zie het als mijn missie om ieders leven leuker, mooier en makkelijk te maken door middel van tech!

M: Mijn naam is Malou Muller en sinds 2015 betrokken bij AM. Eerst als ambassadeur in Rotterdam en inmiddels twee jaar als Directeur/bestuurder van de stichting AM | Talent dat het Maakt, waar AM een onderdeel van is. Met AM | TDHM hebben we de missie om de kansengelijkheid binnen de Nederlandse werkvloer te vergroten en daarmee de werkvloer gezonder, veiliger en kansrijker te maken. 

Waarom zijn jullie met elkaar de samenwerking aangegaan?

M: Dit jaar bestaan we tien jaar en onze AM Community is inmiddels uitgegroeid tot een zeer actieve groep van ruim 44.000 leden die elkaar dagelijks verder helpen op allerlei verschillende zakelijke thema’s. Om onze missie kracht bij te zetten hebben we gekeken naar waar de leer- en ontwikkelbehoefte binnen onze community ligt. Tech was bij uitstek het thema waar verreweg de meeste hulpvragen over binnenkomen. Daarnaast is Anke van Techgirl een actief lid van de Community dus voor ons een goede start om de mogelijkheden voor de exclusieve samenwerking te onderzoeken en op te zetten. En met succes, want de mogelijkheden met DevelopHer en het aanbod wat we hierbinnen kunnen creëren matchen we ons aanbod met de behoefte binnen de community.

A: DevelopHer richt zich op ambitieuze, vrouwelijke MKB-ers. Aangezien ik zelf al jarenlang ben aangesloten bij de Ambitieuze Meisjes, was dat dus de eerste partij die ik wilde benaderen voor deze exclusieve samenwerking. Ik kijk met bewondering naar de AM community. Zo actief, zo’n goede vibe en het groeit nog dagelijks; ik krijg er een goed gevoel van.

Welke behoeftes zien jullie in jullie community? 

A: In de community worden veel vragen gesteld rondom IT. Vooral websitevragen rond Wix, WordPress en Shopify lijkt behoefte te zijn aan hulp en duiding. Iets wat we bij DevelopHer bieden in de vorm van online cursusmateriaal. Extra waardevol zijn onze experts die bijkomende vragen in de groepen beantwoorden en waar cursisten onderling over hetzelfde onderwerp kunnen praten. Geen één website is hetzelfde namelijk, en je zult maar net tegen een situatie aanlopen die zo uniek is, dat dat geen onderdeel was van de cursus. We’ve got your back!

M: De leer- en ontwikkelbehoeften lopen uiteen, want zowel ondernemers als leden in loondienst ontmoeten elkaar binnen de community. Maar de Tech vragen die we zien, gaan vaak over hetzelfde vraagstuk; hoe vergroot ik de online zichtbaarheid van mijn bedrijf of personal brand? Het ontwikkelen van een website is dan de eerste stap die genomen wordt. Vragen over tools en programma’s zoals WordPress, Wix en Shopify zien we veel. Maar ook verdiepingsvragen hoe je bepaalde tools hieraan kan koppelen. Het geeft een gevoel van controle én vrijheid als je zelf je techzaken kan uitvoeren of genoeg weet om je hulpbehoefte concreet uit te vragen.

Wat is het belang van Tech ontwikkeling voor vrouwen? 

A: Ik zeg altijd maar zo: De digibeet van nu, is de analfabeet van vroeger. Wie nu afhaakt is te laat en mist aansluiting met de toekomst. Helaas zijn nog weinig vrouwen enthousiast als je het over tech hebt. Dat zie je bijvoorbeeld in het IT werkveld terug, wat grotendeels gedomineerd wordt door blanke mannen van een zekere leeftijd. Er hangen meerdere stigma’s om Tech, wat vrouwen ontmoedigt, en dat is jammer, want tech is juist zo leuk! Het maakt je leven leuker, mooier en makkelijk dan het is. 

M: Het is niet alleen goed om vrouwen meer te leren over tech maar er is ook nog een grote ontwikkelslag te maken binnen het IT werkveld wanneer het gaat om representatie van vrouwen. Om vrouwen meer te laten leren over Tech- en IT, motiveren we vrouwen om niet alleen zelf aan de slag te gaan met Tech maar hopen we ook vrouwen te enthousiasmeren om IT als mogelijke carrière optie te zien. De digitale wereld gaat snel en wordt alleen maar groter en belangrijker in ons dagelijks leven, ook buiten het werkveld. Als wij willen dat Tech vóór ons gaat werken, moeten vrouwen op allerlei posities een plek aan de techtafel hebben. You can’t be, what you can’t see. 

Wat hopen jullie met DevelopHer te bereiken? 

M: Met de lancering van ons gezamenlijke aanbod binnen platform DevelopHer, hopen we een hele grote groep vrouwen meer tech knowhow te brengen waarmee zij hun bedrijf of brand verder kunnen brengen. Met de joint forces van AM X TechGirl ontstaat er een gezamenlijk missie: Het versterken van vrouwelijk talent binnen de IT. Door vrouwelijk talent te begeleiden en op te leiden, vergroten we het werksucces van vrouwen in de IT. Hiermee leveren we een actieve bijdrage aan zowel de missie van TechGirl als de missie van AM.

A: Het lijkt me fantastisch om vrouwen te empoweren, zodat ze meer plezier ervaren aan tech. Met DevelopHer hoop ik vrouwen die online tools te geven die ze nodig hebben om hun bedrijf tot een knallend succes te maken. Hoe gaaf zou het zijn als ze daarna uit eigen ervaring nog zoveel meer kennis opdoen, zodat ze mij uiteindelijk weer wat kunnen leren? Ik kan niet wachten!

Privacy statement | Algemene voorwaarden | Talent dat het maakt 2023 | Alle rechten voorbehouden